Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Det finns många sätt att behandla sina furu- eller grangolv. Är du ute efter en blek, vit ton är ett bra alternativ för att få ett lättskött och tåligt golv att luta av och vitolja det. Resultatet blir ett ljust golv som inte gulnar men som heller inte ser vitlaserat ut. Luten verkar genom att det tar bort virkets lignin ur de ytliga träcellerna. När du sedan oljar golvet ersätts det tomma utrymmet i träcellerna med olja som oxiderar vilket ger en hårdare yta än ett obehandlat golv och därmed mindre känslig för hack och repor. Oljan gör ytan tålig mot smuts och repor. Ett annat alternativ för att få ett blekt bärdgolv är såpaskurning.
Eftersom trä är ett levande material reagerar det lite olika med luten och vitoljan beroende på träets skick och beskaffenhet och resultatet kan därför skifta lite i utseende. För att veta hur resultatet blir på just ditt golv rekommenderar vi att du först provar golvbehandlingen på en provbit av samma golv.
Grangolv eller furugolv?
De gamla undergolven, ca 110 mm breda brädor, i hus och lägenheter som förr täcktes med masonitskivor och sedan linoleummatta är oftast grangolv. Grangolven saknar furuts röda kärnvirke och är därför ljusare i tonen och blir inte lika gulröda som furugolven.
De lite bredare furugolven som även används som övergolv (både som bärande golv och som golv lagt på bärande underlag) har en tendens att bli lite gulrödare än grangolven.
Luta och vitolja ett brädgolv – så gör du
Oavsett om du ska behandla ett gammalt grangolv eller ett nytt furugolv ska golvet vara finslipat och välstädat innan du påbörjar behandlingen.
Polermaskin (finns att hyra där du hyr golvslip) alternativt slipnylon eller skurlevang
Vit gummiraka/bred pensel
Luta
Stryk ut luten flödigt i träets längdriktning med en bred lutpensel, några brädor i taget. Du kan arbeta ganska snabbt men var noga med att inte missa någon fläck. Se upp med att spilla lut fläckvis på resten av golvet medan du arbetar, luten verkar snabbt och kan lämna fläckar efter sig, även om man ”lutar över” dem. Det är helt naturligt att golvet ser mörkt och gult ut efter lutning, när vitoljan kommer på blir golvet ljust igen.
Låt luten torka ordentligt, i minst 12 timmar.
Dammsug golvet innan du påbörjar oljebehandlingen.
Olja
För bästa resultat bör vitoljan poleras in i golvet med en polermaskin. Då får du en tålig yta med fin lyster som är mycket motståndskraftig mot fläckar. En polermaskin kan du hyra där du hyr golvslip.
Innan du börjar:
Rör om eller skaka vitoljan väl så att pigmenten blandas ordentligt med oljan. Vill du har en mindre vit ton kan du späda oljan med naturell golvolja, vill du ha en starkare vit ton kan du tillsätta lite vit titan/zink-linoljefärg.
Häll ut olja på golvet och fördela ut den flödigt med en vit gummiraka (en svart kan färga av sig på golvet) eller en bred pensel. Låt oljan tränga in i golvet en stund och torka av överflödet om det har bildats pölar. Ytan skall vara mättad och fuktig. Har träet sugit åt sig mycket olja och blivit torrt för du på mer olja.
Polera sedan in oljan i golvet med polermaskinen. Maskinen har vita polerrundlar som arbetar in oljan och polerar upp en lyster. Har du inte tillgång till polermaskin kan oljan poleras in i golvet för hand, använd då slipnylon eller skurlevang lite beroende på storlek på golvet samt vita trasor, exempelvis lakansväv. Gå över ytan några gånger tills golvet känns mättat och polerat.
Låt nu golvet härda. Undvik att gå på golvet det första dygnet och, om det finns möjlighet, vänta ytterligare några dagar med att flytta in möbler eller börja använda rummet så att oljan får chans att härda ordentligt. Klart!
Tänk på att! Oljeindränkta trasor och polerdukar kan självantända. Blöt trasorna i vatten innan du kastar dem.
Rengöring
Nu är ditt golv klart! När det är dags för rengöring görs det med en mild och återfettande produkt som inte torkar ut golvet utan hjälper det behålla sin glans och lyster. Du kan exempelvis använda Auro Golvrengöring 427. Tänk på att skura golvet längst träriktningen.
Vitpigmenterad linolja för behandling av trägolv för ljus och tålig yta. 12-18 m²/l. Torr efter 1-2 dygn, för full belastning efter ca 1 vecka. Går bra att förbehandla med lut. Utan lösningsmedel.
Lätt pigmenterad lut för behandling och bevarande av nytt eller slipat golv av barrträ. Användbar endast inomhus. Efterbehandlas med såpa eller olja. Naturliga råvaror.