PRODUCERAT AV BYGGFABRIKEN

Sandgjutning

Trycke Pärlrand – ett klassiskt och vanligt dörrhandtag i Sverige vid sekelskiftet 1900. Hur tillverkades det för hundra år sedan och hur tillverkas det idag? Sandgjutning är metoden, såväl då som nu, men den inrymmer en god portion hantverk som vi gärna berättar mer om.

Gjutning av metallföremål kan utföras enligt olika metoder. En av de äldsta metoderna och den metod som Byggfabriken använder för de beslag vi själva låter producera är som sagt sandgjutning. En väl beprövad metod för tillverkning av mindre serier där man använder sig av engångsformar som framställs på gjuteriet. En av fördelarna är att det är billigare än att tillverka fasta och beständiga formar. Men den huvudsakliga anledningen är att vi vill använda oss av samma metod som har tillämpats vid tillverkningen av förlagan och originalet. Då skapar vi en genuin produkt som harmonierar med originalstilen – ny såväl som över tid.

Vid sandgjutning av mässing eller andra metaller använder man sig av en så kallad flaska. Det är en ram utan botten som är delbar i två delar. Den fylls med sand och kommer att utgöra gjutformen. Gjutsanden består i huvudsak av kvartssand, leror och oljor och används på nytt efter gjutningen till nya formar.

Vid sandgjutning behövs också en gjutmodell av produkten som ska tillverkas. En gjutmodell tillverkas alltid så att den är några procent större än vad den färdiga produkten kommer att bli.
Dels för att ta hänsyn till att metallen krymper något när den svalnar i gjutformen, dels för att den kommer att bearbetas efter gjutningen. Vid mässingsgjutning är formen omkring 7% större än den färdiga produkten, för andra metaller kan det se annorlunda ut. Mässing är en legering som i huvudsak består av koppar och zink, cirka 70/30. Legeringen för brons, som också är ett vanligt material för beslag, är i huvudsak koppar och tenn, cirka 75/25. Vid modelltillverkning använder man sig ofta av så kallat krympmått vilket är mätverktyg graderade efter den krympning metallen ger. En tumstock med krympmått för mässing är alltså 7% längre än en vanlig tumstock.

För en mer effektiv tillverkning av mindre detaljer kan man använda sig av flera gjutmodeller sammansatta i ett brätte som sammanbinds av gjutkanaler. Brättet kan vara delat i en övre och en undre halva för att underlätta formtillverkningen.

Så här går det till, steg för steg.

Grön julgransfot i gjutjärn på julgransmatta. Grön julgransfot i gjutjärn på julgransmatta.

Gjutflaska och modell. Vid sandgjutning tillverkas gjutformen i en så kallad gjutflaska, vilken består av två metallramar som ska fyllas med gjutsand och sedan kopplas samman till en färdig gjutform. Men först ska gjutmodellen ge ett avtryck i gjutsanden.

Julgran i julgransfot från Byggfabriken. Julgran i julgransfot från Byggfabriken.

Formtillverkning. Den undre delen av flaskan placeras på ett jämnt underlag tillsammans med gjutmodellen vänd med delningsytan nedåt. Därefter fyller man flaskan med gjutsand och packar sanden hårt så att den fyller ut ordentligt mot modellen. Sedan vänder man flaskhalvan och lägger på flaskans andra hälft och därefter modellens andra hälft och fyller på nytt med gjutsand.

Tax tittar på pyntad julgran med stjärna Magleröd. Klinkergolv i mönster Arundel. Tax tittar på pyntad julgran med stjärna Magleröd. Klinkergolv i mönster Arundel.

Ingöt och urtagning av modell. Nästa steg är att öppna upp en kanal genom sanden ner till gjutformen som ska leda den smälta metallen in till håligheten i formen. Kanalen kallas för ingöt. Sedan är det dags att plocka bort modellen ur flaskan. Man delar flaskan och plockar försiktigt bort modellen som nu har lämnat ett avtryck, ett negativ, som utgör formen av den produkt som ska gjutas. Därefter lägger man samman flaskdelarna igen, fäster ihop dem ordentligt och placerar en tyngd på flaskan så att gjutsanden inte ska resa sig vid gjutningen. Formen är nu färdig för gjutning.

Röd julstjärna Herrnhuter från Byggfabriken Röd julstjärna Herrnhuter från Byggfabriken

Gjutning. Den smälta metallen kallas för smälta och måste uppnå rätt temperatur för att den ska flyta ut på bästa sätt i formen. Smältan hälls ner i formen genom ingötet så att den fyller upp ligheterna i formen. När gjutningen är klar får formen svalna långsamt innan man delar den och plockar ur den gjutna delen som alltså är en kopia av modellen.

Vita julstjärnor Herrnhut i ett juligt kök. Vita julstjärnor Herrnhut i ett juligt kök.

Bearbetning. Den gjutna delen i vårt exempel består av fem blivande tryckesböjar. Böjarna separeras i gjutkanalerna så att varje böj har en del av gjutkanalen kvar för att kunna användas som anhåll i svarven. I svarven rensar man ytorna och svarvar fram den färdiga formen på de släta ytorna. Därefter monterar man fast ett lättringsverktyg i svarven som trycker ut pärlranden medan böjen roterar långsamt. Nästa steg är att borra ett hål i änden av böjen där trägreppet ska sitta fast. Hålet gängas med en gängtapp så att man kan sätta fast en gängad stång på vilken det sitter en trähylsa och svarvad ändknopp av mässing när handtaget är färdigt. I böjens andra ände borras först ett hål och därefter trycks ett fyrkantigt hål ut för handtagets roddarpinne. Roddarpinnen är den del som går genom dörren och låset och som håller samman det färdiga handtaget. Det borras och gängas även ett hål i sidan av böjen för en stoppskruv som ska låsa fast roddarpinnen i. handtaget. Den sista delen av gjutkanalen som har tjänstgjort som anhåll sågas bort, därefter slipas och poleras tryckesböjen för hand.

Montering av röd herrnhutstjärna. Montering av röd herrnhutstjärna.

Ytbehandling. Om handtaget ska vara förnicklat måste metallen först rengöras från fetter och beläggningar i ett syrabad. När det är färdigt för förnickling sänks det ner i en jonlösning med nickel, sedan ansluts metallföremålet till en strömkälla varpå nickeljonen dras till metallen och bildar en tunn yta av nickel på metallen.

Sandgjutning Sandgjutning

Montering. Till sist är det dags att förse böjen med ett svarvat trägrepp, en svarvad ändknopp av mässing, en gjuten och svarvad rosett av mässing samt en roddarpinne av stål för att det ska bli ett färdigt pärlrandstrycke. Sen behöver man förstås en nyckelskylt och några skruvar för att det ska bli komplett. Och gärna en dörr.

Sandgjutning Sandgjutning

Trycke Pärlrand komplett med rosett. Sandgjutet och handpolerat förnicklat mässingshandtag i  klassisk sekelskiftesmodell med sexkantig hals och pärlrand, vanligt förekommande från sent 1800-tal fram till 1920-talet. Sitt namn har den fått den från den dekorativa profileringen på tryckesböjen precis invid rosetten. Förlaga: Låsfabriks E A Naesman & Co Nr 107. Lämplig till innerdörrar.

Producerad av och för Byggfabriken.