BYGGFABRIKEN PROJEKT

Historiska golv på Nolhaga Slott

Nolhaga Slott, utanför Alingsås, är inte ett slott i egentlig mening utan snarare en byggnad i italiensk nyrenässansstil från 1880-talet. Men vi börjar tidigare än så. På 1720-talet köptes egendomen Nordhaga av potatiskungen Jonas Alströmer och här experimenterade han med potatisodling, samtidigt som han grundade Alingsås Manufakturverk. År 1877 köpte Claes Adelsköld gården och rev den gamla byggnaden. Istället uppfördes det nuvarande slottet på rekordsnabba fem månader, inspirerat av det nyligen utgrävda Pompeji.

Egendomen bytte ägare flera gånger och styckades även upp innan Alingsås stad köpte "Gamla Nolhaga" med slott och angränsande park år 1921. Slottet har sedan haft olika funktioner såsom pensionat, flyktingläger och Landstingets handelsskola.

Nu driver Alingsås kommun projekt "Nolhaga - en park för alla" och slottet samt parken ska få tillbaka sin forna glans. Under renoveringen av Nolhaga Slott har Byggfabriken varit delaktiga att ta fram klinkermönster och plattor till golven på bottenplan. Här kan du följa processen och se resultatet!

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

I början av 1990-talet tog Alingsås kommun över ansvaret för slottet och med projekt ”Nolhaga – en park för alla” har beslutade kommunen att slottet och den gamla trädgården skulle återskapas för att knyta an till det 1800-tal som Claes Adelsköld levde under när han lät uppföra byggnaden och den kringliggande parken. 

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

Slottet ska steg för steg återfå delar av sin 1800-talsglans med tidstypiska golv och väggar. En av de största utmaningarna har varit återskapa de ursprungliga inredningsdetaljerna och materialen. Slottets interiör hade genom åren blivit förändrad och många av de äldre funktionerna hade gått förlorade eller ersatts med mer moderna lösningar.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

Det var här Byggfabriken kom in i bilden och det började med en planritning på bottenplan. Tillsammans med fastighetsansvarige Åsa Zacharoff började vi skissa upp mönster för de olika golvytorna efter historiska förlagor.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

De gamla golven fanns inte kvar, men i slottskällaren fanns överblivna plattor från tidigare plattsättning. Med hjälp av plattorna ritades nya mönster och vissa plattor fick specialtillverkas för att kunna återskapa kulörer och mönster.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

Oktagonplattan som vi här ser i ett mönster i en av flyglarna tog vi tillsammans med vår leverantör Original Style fram i kulören Regency Bath. Bården i Black och Red består av 15x2 cm plattor, som möter ramen i Regency Bath som centrerar mönstret på golvet.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

På den stora ytan i mittskeppet mellan flyglarna breder återskapades det tidigare golvet med hjälp av arkivmaterial och gamla dokument.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

Mönstret i mittskeppet består av några tusen plattor i kulörerna Green, Dover White, Brown och Regency Bath. Samt plattan Gordon med ett screenprintat mönster, en enklare variant av en så kallad encaustic tile.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

Bården runt golvmönstret har liksom bården i flyglarna plattor i Black och Red men med ett dekorativt tillägg i Carnation Pink, Brown och mönsterplattan Gordon i Black och Dover White. 

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

I mötet mellan mittskepp och flyglar ligger en ram i Regency Bath och Brown för att både få en mjuk markering mellan rumsytorna och som hjälp att centrera mönstren i respektive rum.

Nolhaga Slott Nolhaga Slott

Färgsättningen från golv till tak förhåller sig till historiska förlagor och äldre dokumentation. Slottet som inte är ett slott är värt både ett besök och en omväg. Vintertid är det stängt för fortsatt renovering, under sommaren är det öppet för allmänheten med både guidade visningar och glasskiosk. Glöm inte lägg ett extra öga på de fantastiska golven!