PRODUKTER
Ljuvliga funkis! Funkisen har varit både hatad och älskad i perioder sedan 1930-talet då den slog igenom som stilideal. Den kännetecknas av sina raka linjer och enkla, rationella former. Inom arkitekturen var det nu slut med onödig dekor och utsmyckning till fördel för ljus och luft.
Våra kök gick samma utveckling till mötes och miste nu sina profilerade fyllnader och dekorativa snickerier, men blev också mer funktionella med större arbetsytor och speciallösningar som brickskåp och utdragbara skärbrädor samt praktisk plats för förvaring. Skåpen har en smal front i vilken de släta överfalsade luckorna är monterade med tidstypiska skåpgångjärn. I den tidiga funkisen varieras väggskåpen med olika djup och format, t.ex en undre rad lägre och grundare skåp med eller utan skjutluckor. På 1950-talet var det vanligt med hela snedställda överskåp med skjutdörrar och fram mot 1960-talet var det hela raka skåp som gällde.
På bilden ovan ses ett nyproducerat Byggfabrikenkök i funkisstil i en lägenhet från tidig funkis. Med klassiska knoppar i förnicklad mässing som går att använda både för låda och lucka. I det här platseffektiva köket valdes lådhandtaget Nyström i rostfritt stål för lådorna. Den smarta köksön skapar både en välbehövlig arbetsyta samtidigt som den rymmer kyl och frys. Kompakt och funktionellt på en liten yta, helt i linje med funktionalismens ideal!
Här syns det omåttligt populära snabelhandtaget Malmgården i två olika kök, ett modulkök och ett måttbyggt i funkisstil. Ett vanligt modulkök kan få mer funkiskaraktär med beslag och kakel i samma stil. På väggen i båda köken sitter vitt kakel i kvadratiska plattor med grå fog i rakt förband på klassiskt funkismanér. Snabelhandtag och lådhandtag är här vända uppåt, båda hållen förekommer lika ofta i originalkök från 1940-talet och framåt senfunkis. Snabelhandtaget finns i vårt sortiment både med och utan regel, beroende om du vill använda regeln eller en skåpsnäppare för att hålla luckan stängd.
Ett av Byggfabrikens måttbyggda funkiskök med klassiska, släta, överfalsade luckor med en undre rad av lägre luckor som kännetecknar tidig funkis. Målade i en mjuk, grön nyans och med sin karaktäristiska tunna profil och svagt rundade kanter är luckorna och hela köket ett vackert exempel på funkisens enkla skönhet. Pricken över i sätts med hjälp av knoppen Ribershus i förnicklad mässing med rötter i tidig malmöfunkis. Här skymtar även en hylla med glaslådor fram för småsaker och torrvaror. Den dubbla lampan, ritad av Sigvard Bernadotte, är också en funkisklassiker och passar lika bra både för kök och badrum.
Måttbyggt kök i funkisstil målat i en ljusgul kulör. Knopp och skålhandtag Ribershus sitter på lucka respektive låda. Skäppahyllan monteras vanligtvis mot undersidan av överskåpen ovanför en arbetsyta i kökets centrum och rymmer kökets viktigaste småsaker.
Skäpporna är tillverkade efter förlagor från äldre Reda-skäppor. Gunfred, eller Gunnar Fredrikson AB, var den som låg bakom Redahyllan med glasskäppor för förvaring av kökets viktigaste torrvaror. Den kom att lanseras i flera modeller, med skäppor i både glas och plast i flera modeller. En hel serie finurliga produkter för praktisk förvaring och hjälpmedel i det funktionalistiska hemmet tillverkades av Gunfred och gick under samlingsnamnet Reda.
Mer inspiration och guider