Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Idag är vi vana vid att hus och lägenheter rymmer minst ett badrum med rinnande vatten i både dusch tvätt och WC. Men dagarna när hus byggdes helt utan toalett eller badrum är ur ett historiskt perspektiv inte så långt borta. Men det finns en hel del spår att hitta och följa för den som vill veta mer och kanske bevara eller skapa ett tidsenligt badrum.
Badrummets resa från tvättbalja till funktionellt våtrum
Här berättar vi om hur badrummets utseende, status och dess olika funktioner har utvecklats från 1800-talet och framåt. För att hitta de allra tidigaste får vi gräva i de mer välbärgade hemmen, där de engelska badrummen erbjöd en stor källa till inspiration, innan badrummen med funktionalismens hjälp blev varje hems egendom. Vi tittar på vilka tankar och influenser som påverkat valen av kulörer, kakel och klinker och material.
1800-tal och tidigare
Badrum? Nej, innan sekelskiftet fanns det varken plats eller råd med ett eget rum för badet. Istället hade man en kanna vatten och ett tvättfat, eventuellt på en tvättkommod, för morgonhygienen. Pottan stod under sängen och utedassen var lika vanliga på stadens innergårdar som på landet.
Sekelskifte
På sent 1800-tal var badrum fortfarande en nästintill okänd företeelse i våra hem. En av de allra första att skaffa ett ”modernt” badrum var Wilhemina von Hallwyl, som vid uppförandet av Hallwylska Palatset på Strandvägen i Stockholm lät bygga ett badrum med både dusch och badkar. Det vackra svulstiga badrummet var helt klätt i marmor, med takljus och mässingsdetaljer i kranar och beslag. De badrum som de bättre bemedlade lät inreda när det rinnande vattnet började göra sitt intåg var just pampiga. Gjutjärnsbadkar med lejontassar, mässings- och marmordetaljer, och golven mönsterlagda med Victorianskt klinker eller natursten som kalksten eller marmor. Men inte stänkte man så mycket vatten som idag, därför var det vanligt med pärlspont på väggar, tak och inredning. Kaklade gjorde man med halftile-kakel enligt Engelsk tradition. De stora flertalet som inte var i närheten av ett eget badrum, tvättade sig på lögaredagen (och andra dagar?), på offentliga badinrättningar eller i zinkbaljan hemma vid vedspisen.
Tjugotal
På tjugotalet började man bygga badrum i villorna och större lägenheter redan från början. Det var inte ovanligt att toaletten, eller vattenklosetten, var i ett separat rum. För att skydda från det ökade vattenstänket från inbyggda badkar, kläddes väggarna i kakel, satta i tegelförband (en halv plattas förskjutning på varje rad). Använde man inte vitt kvadratiskt eller halformatskakel använde man starka färger som mörkrött, mörkblått eller grönt. På golven en- eller tvåfärgat klinkermönster. Tjugotalets rakare profiler och former gällde även i badrummet.
Vitglaserad armatur av porslin med 150 mm opalvit glob. Rak modell. Glasgänga: 84,5 mm. Diameter på sockel: 100 mm. E27, 75W. Motsvarar kulör NCS S1502-G50Y.
Vitglaserad armatur av porslin med 150 mm opalvit glob. Sned modell. Glasgänga: 84,5 mm. Diameter på sockel: 100 mm. E27, 75W. Motsvarar kulör NCS S1502-G50Y. Vinkel 14 grader.
Badrumsskåp av massivt furu med två fasta hyllplan. Överfalsad lucka med spegel och förnicklad knopp. Levereras obehandlat. Spegelytans mått 260x478 mm. Variant: Höger.
Medicinskåp av massivt furu med två flyttbara glashyllor. Skåpet är vändbart, fungerar därmed som en antingen höger- eller vänsterhängd lucka. Levereras obehandlat. Knopp och snäppare ingår löst. Två glashyllor ingår.
Porslinsemaljerat gjutjärnskar med vitlackerad utsida, vita Ball & Claw-fötter. Frakt tillkommer, även vid hämtning i butik. Baddjup 410 mm. Storlek: 1370x765 mm.
Porslinsemaljerat gjutjärnskar med vitlackerad utsida, vita Imperial-fötter. 450 mm baddjup. Frakt tillkommer, även vid hämtning i butik. Storlek: 1700x780 mm.
28 095,00 kr
Funkis
Nu blev badrummet var mans egendom. Nåja, badrum var fortfarande inte självklart, och fortfarande idag är vi ett av de länder som har bäst badrumsstandard och badrumsfrekvens. Åker man till vårt grannland Danmarks huvudstad Köpenhamn är det fortfarande inte givet att varje lägenhet har sitt eget badrum. I funktionalismens anda byggdes badrummen med enkla former, geometriska kakelsättningar med mörka fogar i kontrast mot den vita kakeln och enkelt rutmönstrat klinker på golven. Funkisens fäbless för det praktiskt enkla men vackra visade sig t.ex. i moderna spegelskåp i plåt inbyggda i väggen, integrerad termometer på badkarskranen och moderna toalettstolar som inte var högsploande. Hade man råd med mer än ett vitt/svart/beige standardbadrum gick man gärna på gröna pastelliga toner.
50- & 60-tal
Funkisens influens var stor, och många dekader framöver var det inte tal om att snegla tillbaks på andra tidigare stilepoker om man ville följa modet. Senfunkisens badrum med femtiotals-inspiration hade kvar sitt vita kakel och kontasterande fogar, men nu tog man ut svängarna lite mer med t.ex. röd-vit rutigt klinker och ibland färgat porslin, varför inte i en mjuk femtiotalsgul? År 1960 invigdes SAS moderna designhotell i Köpenhamn, signerat den danske stjärnarkitekten och desigern Arne Jacobsen. Hotellet var det senaste-senaste av modernt 50-tal och nytt sextiotal; strama former, pudriga färger och teakdetaljer, glas och plåt. Badrummen följde samma estetik och 1968 presenterade Vola Arne Jacobsens serie kranar och blandare för allmänheten. Designklassiker som håller än idag!
Porslinsarmatur med matt opalvitt glas. Höjd: 125 mm. Lamphållare G9, 40W, Spridningsvinkel ca 180 grader. Passar i takdosa med infästning c/c 70 mm. Glasgänga 84,5 mm.
Porslinsarmatur med matt opalvitt glas. Höjd: 125 mm. Lamphållare G9, 40W, Spridningsvinkel ca 180 grader. Passar i takdosa med infästning c/c 70 mm. Glasgänga 84,5 mm.
Klassiskt vitlackerat badrumsskåp med svängbar spegeldörr och rostfri spegelram. 2 plåthyllor. Den här produkten kräver pallfrakt. Mått på spegelluckan, ca 425x595 mm. Variant: Större.
Klassiskt vitlackerat badrumsskåp med svängbar spegeldörr och rostfri spegelram. 2 plåthyllor. Den här produkten kräver pallfrakt. Mått på spegelluckan, ca 390x510 mm. Variant: Mindre.
Vitglaserad armatur av porslin med opalvitt glas. Rak modell. Glasgänga: 84,5 mm. Diameter på sockel: 100 mm. E27, 75W. Motsvarar kulör NCS S1502-G50Y.
Vit armatursockel av porslin med 150 mm opalvit glob. Sned modell. Glasgänga: 84,5 mm. Diameter på sockel: 100 mm. E27, 75W. Motsvarar kulör NCS S1502-G50Y. Vinkel: 14 grader.
Vitglaserad armatur av porslin med 150 mm opalvit glob. Rak modell. Glasgänga: 84,5 mm. Diameter på sockel: 100 mm. E27, 75W. Motsvarar kulör NCS S1502-G50Y.