Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Att måla utomhus med linoljefärg är ett trevligt sommarnöje. Linoljefärg är en färg med mycket bra egenskaper, och den är riktigt bekväm att måla med då den har lång torktid och går att stryka ut länge och ordentligt. Linoljefärg består enbart av linolja och pigment – naturligt utan plaster eller petrokemi.
Linoljefärgens fördelar är många
Linoljefärg är väldigt dryg och ska målas tunnt, färgen ska strykas ut ordentligt, den ska nästan gnidas in i träet. Penseln kan vara helt torr på färg innan det är dags att doppa den igen.
Linoljefärg är inte filmbildande när den målas tunnt i flera lager. Det innebär att färgen på ett linoljefärgsmålat fönster inte kommer att flagna. Istället slits färgen genom att oljan tas upp av virket och med åren kommer pigmenten på ytan bli matta. Då kan du enkelt underhålla genom att måla på mer linolja så att färgen återfår sin glans. Är färgen mycket sliten borstar du bara av ytan lätt och lägger på ett nytt lager linoljefärg.
1 liter färg räcker per strykning till 8-14 kvm på grova underlag, eller 12-20 kvm på släta underlag.
Från75,00 kr
Tips! Så målar du bäst utomhus.
1. Planera målningen
Måla utomhus kan du göra när det inte längre är frostgrader på natten. Allra bäst är det dock att måla i maj och juni när luftfuktigheten är som lägst. Fram till oktober går det bra att måla om vädret är torrt. En regnig oktobermånad lämpar sig dock inte särkilt väl för målning, risken är att du ”målar in” fukten i fuktigt trä.
2. Måla i rätt väder
Måla inte i direkt solljus. Då finns det risk för att ytan torkar för fort och att blåsor uppstår i en för varm yta. En vägg med morgonsol målas bäst på eftermiddagen, och en vägg med eftermiddagssol målas bäst när det är mulet väder. Måla inte heller när det precis har regnat, träet som målas ska vara torrt.
3. Välj rätt verktyg
Se till att du har bra verktyg och penslar. Då går arbetet mycket lättare och fortare, det kommer du definitivt att uppskatta i längden!
4. Måla tunnt
Värt att påpeka igen: Måla linoljefärgen tunnt. Ett vanligt misstag är att måla linoljefärg i för tjocka lager. Linoljefärg är en färg med extremt hög pigmenthalt, måla i tunna fina lager, färgen torkar långsamt och du har god tid på dig att stryka ut färgen ordentligt. För tjocka lager ger också lång torktid.
5. Ta hand om dina verktyg
Rengör dina penslar och verktyg enkelt med linsåpa när du är klar så håller de längre.
Ottossons egen kokta linolja. Rå linolja upphettas till cirka 140 grader under en vecka för att få fram denna kokta linolja som bland annat används som bindemedlet i Ottossons linoljefärg.
Ersättning för terpentin, lacknafta, alifatnafta, tinner, aceton eller andra eteriska oljor vid målning med linoljefärg. Lämpar sig väl för rengöring av redskap.
Kimrök är ett organiskt pigment som består av sot, förr mycket använt för tillverkning av ljusblått tillsammans med vitt. Kimrök blandat med tjära var vanligt på korsvirke. Lämpligt för oljemedium.
Kulekalk som tillverkas på våtsläckt är en vällagrad kalkpasta, helt fri från tillsatser. Används främst till kalkning på puts av rent kalkbruk och på tidigare kalkade ytor.
275,00 kr
En bra pensel gör halva jobbet
En pensel av god kvalitet spelar en stor roll på slutresultatet av ditt måleriprojekt. Att arbeta med en bra pensel hjälper dig att få ut färgen jämnt och tunnt samtidigt som den håller mycket färg så att du slipper doppa penseln jämnt och ständigt, men inte så mycket färg att det rinner.
Jämna och täta borst hjälper till att få ett slätt resultat med tunna och fina märken efter penseldragen