Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Att behandla ett brädgolv med kalk är en urgammal metod för att göra golvet hårt och motsåndskraftigt mot smuts och slitage. Metoden var vanlig i södra Sverige som var rikt på kalk. Eftersom kalk har en bakteriehämmande effekt användes metoden flitigt i kök och skafferi. Ytan blir hårdare för varje gång du såpar den.
Det som också händer med ytan är att den blir mer motståndskraftig både mot insugning och mekaniskt slitage med en kombination av kalk och såpa eller linolja. Dessutom blir träet också aningens ljusare jämfört med bara såpa.
Ett ljust, tåligt och hårt golv
Att kalka ett golv är en mekanisk metod som du gör för hand vilket har den fördelen att du har full kontroll över resultatet genom hela processen. Metoden ger golvet en ljus finish och kalken sjunker ner i fibrerna, förseglar porerna och reagerar tillsammans med träet och gör det hårdare.
Behandlingen riktar sig till furu- eller grangolv. Vi rekommenderar inte att du provar den här golvbehandlingen på lövträ då garvsyran, speciellt i ek, reagerar med kalken och gör att träet istället mörknar.
Kulekalk som tillverkas på våtsläckt är en vällagrad kalkpasta, helt fri från tillsatser. Används främst till kalkning på puts av rent kalkbruk och på tidigare kalkade ytor.
275,00 kr
Innan du börjar
Det kan vara lämpligt att våttorka golvet med vatten och slipa längs träfibrerna före första behandlingen för att undvika kraftig fiberresning efter kalkskurningen.
Med kalk och linsåpa
Förbered kalkmjölk genom att blanda 1 del kalk och 5 delar vatten. Låt stå över natten.
Vispa upp kalkmjölken och stryk ut över golvet, skura sedan in det i golvet. Torka bort all överflödig kalk när den börjar torka in. Kalk som ligger kvar vid såpning blir mycket hård och svår att få bort.
Låt golvet torka.
Borsta bort löst kalkpulver.
Såpskura med en såpalösning på 1 del linsåpa och 5 delar vatten.
Kalk med olja
Väljer du istället att använda dig av metoden kalk och olja kommer golvet att bli lite mindre vitt på grund av att oljan gör att kalken blir transparent.
Med kalk och linolja
Förbered kalkmjölk genom att blanda 1 del kalk och 5 delar vatten. Låt stå över natten.
Vispa upp kalkmjölken och stryk ut över golvet, skura sedan in det i golvet. Torka bort all överflödig kalk när den börjar torka in. Kalk som ligger kvar vid såpning blir mycket hårt och svårt att få bort.
Låt golvet torka.
Borsta bort löst kalkpulver.
Såpskura med en såpalösning på 1 del linsåpa och 10 delar vatten.
Vill du ha ett ännu vitare golv kan du upprepa behandlingen. Dock kan det vara bra att veta att det inte lönar sig att lägga på extra tjockt med kalk eller en starkare lösning. Det gör bara att det blir ett stort överskott av kalk på golvytan som istället hamnar på strumporna när du går på golvet.