RENOVERINGSHJÄLPEN / BADRUM

Så lyckas du med badrumsprojektet

För att lyckas med att bygga komplicerade rum krävs planering. Ett av de mest komplicerade rummen i ett hem är badrummet och för att undvika misstag och få det bästa resultatet bör detta planeras minutiöst.

Börja med att göra ritningar på golvet, väggarna och taket. Om du väljer att göra det på papper så välj en stor skala, tex. skala 1:50. Då kan varje lampa, strömbrytare, termostat, wc, vask, toalettpappershållare och krok ritas in. Detta medför att elektriker, rörläggare, plattsättare och övriga inblandade gör mindre eller helst inga misstag alls.

I allt för många projekt händer det att förinstallationer som VA rör eller apparatdosor placeras fel och försenar och fördyrar projektet. Därför är det viktigt att göra ritningar till respektive yrkesgrupp med alla avsättningar inritade och måttsatta. Skall strömbrytare vara runda bör detta ritas och påpekas till plattsättare som ibland missar att skära plattorna runt apparatdosan i tron att det skall vara en rektangulär strömbrytare/uttag.

Tänk igenom alla prylar som skall finnas i rummet och rita in dem med rätt form och rätt mått. Se till att misstag inte beror på dig och din kommunikation. Gör också måttsatta ritningar till elektriker och rörläggare.

Keramiska plattor - kakel & klinker

När det kommer till keramiska plattor kan och bör du rita in även dessa. Om du skall kakla vissa delar av väggarna till brösthöjd får du lätt en överblick om kakelavslutet krockar med andra objekt. Ritningar kan avslöja var du skall börja, vilka objekt som kakelsättningen skall anpassa sig efter och var skärningar bör ske. Du kan dessutom lätt räkna ut hur många plattor som går åt i ditt projekt. Ritningen är det perfekta diskussionsunderlaget i mötet mellan hantverkare och projektledare/beställare.

När du beställer kakel och klinker från Byggfabriken så hjälper vi dig gärna med att ta fram ritningar på plattsättningar. Detta gäller både för golv och vägg. Du får ritningar i 3D eller som planer eller vyer.

3D-visualisering av måttritning till badrum.

Det färdiga badrummet på Hotell Duxiana

Victorian Floor Tiles

Golven från England som heter Victorian Floor Tiles (VFT) har ofta intrikata mönster och även bårder. Med dessa är det speciellt viktiga att rita upp för att kunna planera arbetet.  Våra medarbetare använder ett effektivt ritverktyg som gör det enkelt att rita upp dina drömmars golv och programmet räknar dessutom åtgången av plattorna. Vi kan enkelt få helheten bra och ge dig och din plattsättare en vägledning om hur och var man skall angripa plattsättningen, var skärningar bör göras. Om vi har fått rätt mått på golvet och om samma bredd på fogar används i plattsättningen som i programmet kan ritningen följas. Vision och verklighet skiljer sig ibland och därför bör ritningarna alltid kontrolleras och användas som ett kvalificerat förslag. Hur som helst är vår erfarenhet att ritning förkortar och förenklar arbetet på plats.

Några vanliga svar som vi ger angående läggning av VFT följer nedan. Först måste vi etablera några uttryck.

Med mönster menas den övergripande kombinationen av plattor som ett golv består av. Vissa mönster är vanliga och har namn och kommer i olika färgkombinationer. Andra mönster är ännu inte ritade eller lagda. Kanske skall du få ett helt eget mönster? Vissa golv är så små att det enbart är plats för ett mönster, utan bård och fris.

Med bård menas den enkla raden, alternativt den kombination av plattor som bildar raden som ofta omringar mönstret. Bården utgör endast en mindre del av golvet men understryker och framhäver mönstret.

Med fris menar vi de oftast enfärgade plattorna som ligger mellan bården och väggen. Kulören brukar plockas upp från mönstret.

Mönsteranpassning

Ett mönster skall gärna skäras på samma sätt runt om eller åtminstone lika på motsatta sidor. Mest harmoni upplevs om ett mönster skärs genom större plattor och att max 1/3 av plattan kasseras. Bra harmoni skapas också genom att första bårdkulören närmast mönstret inte möts av samma kulör i mönstret.

En bård upplevs bäst om den har så kallade kompletta hörn. Om man är för rigid i sin strävan om mönstrets skärning kan detta medföra att vissa hörn blir ofullständiga. Då får man välja vilka som är mest iögonfallande och lägga kompletta hörn där.

En fris är först och främst till för att möjliggöra att bård och mönster kan läggas optimalt med perfekt skärning av mönster och att bården om möjligt får kompletta hörn. Frisen kan också ta upp ojämnheter i väggar och fylla ut nischer. Frisen skärs mot vägg och plattan som används är oftast 15x15.

Samma golv med tre olika läggningsfilosofier. Först en läggning där vi valt att ha en jämn 75x151 mm vit som fris på bekostnad av två bårdhörn som blivit ofullkomliga.

Här en läggning med perfekta bårdhörn men mönstret ligger nära bården. Frisen varierar något.

En läggning med perfekta hörn, bra avstånd mellan mönster och bård på bekostnad av frisen. Här gäller det att hålla hårt i fogbredden så att frisen inte försvinner helt. Om man skall sätta sockel på väggen bör detta också vägas in.

På bilden ovan ser du ritningen som ligger till grund för golvet i nästa bild. Här har bården justerats med en specialskuren platta som har placerats centralt i bården för att få till perfekta hörn och symmetri. 

Lägg märke till hur frisen krymper då väggarna inte står i rät vinkel i förhållande till varandra.

Golvläggning av klinker Golvläggning av klinker

 

 

Behöver du hjälp med att rita upp projekt?

Eller vill du ha hjälp med att beräkna mängd? Maila till oss på kakel-klinker@byggfabriken.com så hjälper vi dig.

Klinkermönster för Victorian Floor Tiles