STIL-& ARKITEKTURHISTORIA

Renovera hemma – Dörrhandtag

Att byta ut dörrhandtag är ett litet och lätt projekt som kan göra stor skillnad i ditt hem. Kanske är du ute efter dörrhandtag som stämmer överens med originaldörrar eller andra originaldetaljer i hemmet. Eller kanske vill du bara ge ditt hem det där lilla extra. Som pricken över i:et.

För visst är det ofta just detaljerna som utmärker en bra renovering? Förutom att grunden såsom golv, väggar, lister och dörrar är varsamt och noga omhändertagna, är byggnadens originaldetaljer något att värna om när du vill renovera tidsenligt. Ett hus eller lägenhets dörrhandtag är precis en sådan detalj, som dessutom är väldigt lätt att byta ut och montera.

Klassiskt 20-tals handtag Rand på en ljusgrå spegeldörr in mot sovrum. Klassiskt 20-tals handtag Rand på en ljusgrå spegeldörr in mot sovrum.
Ett funkistrycke med svart grepp, rund rosett och nyckelskylt på en ljusgrå spegeldörr i funkisstil. Ett funkistrycke med svart grepp, rund rosett och nyckelskylt på en ljusgrå spegeldörr i funkisstil.

Trycke eller dörrhandtag, rosett, nyckelskylt och långskylt – vad är vad?

Samlingsbegreppet dörrhandtag inbegriper alla typer av dörrhandtag, även dörrvred och dörrknoppar, medan trycke är benämningen på de vanliga handtagen man ”trycker ner”. Brickan som omsluter dörrhandtaget kallas rosett, brickan runt nyckelhålet kallas nyckelskylt och den lite större, rektangulära brickan, som omsluter dörrhandtaget och ringar in nyckelhålet, kallas långskylt.

Vad ska jag välja för dörrhandtag?

Vill du ha ett trycke med rosett och nyckelskylt eller en långskylt? Om dörren leder till en toalett kanske du vill ha ett WC-lås? I vårt sortiment hittar du flera olika dörrhandtag och tillbehör för både innerdörrar och ytterdörrar för olika stilepoker – från 1800-tal, till sekelskifte, till funkis.

Klassiska dörrhandtag

I den klassiska skaran av dörrhandtag hittar du dörrhandtag från 1800-tal fram till 1920-tal med sekelskiftet där emellan. Trycke Mellby är ett exempel på dörrhandtag som förekom på 1800-talet. Längre fram i tiden, under sekelskiftet, var trycken som Pärlrand och Birger Jarl vanliga. För 1910-talet finns flera olika jugendtrycken, exempelvis Trycke Alvhem, och ännu lite senare det typiska 1920-talstrycket Rand.

Klassiskt pärlrandstrycke i förnicklad mässing och svart trägrepp på en ljusgrå spegeldörr. Klassiskt pärlrandstrycke i förnicklad mässing och svart trägrepp på en ljusgrå spegeldörr.
Ett klassiskt handtag i mässing med en rund nyckelskylt i mässing sitter på en vitmålad spegeldörr. Ett klassiskt handtag i mässing med en rund nyckelskylt i mässing sitter på en vitmålad spegeldörr.

Funkisdörrhandtag

Från tjugotalet stegar vi via 30-talet rakt in i funktionalismen. Byggfabrikens egen serie av funkisdörrhandtag är tillverkade enligt traditionella metoder och material, med enkla rena former i förnicklad metall och hylsa av bakelit, metall eller teak. Det gör att de kommer åldras på samma sätt som originalen, vilket är en stor fördel när du kombinerar nytillverkade beslag tillsammans med gamla.

De tidigaste funkistryckena hade fortfarande kvar viss dekorering i form av en svarvad ändknopp, för att med tiden bli renare och odekorerade i bakelit eller förnicklad mässing. I senfunkisens 40- och 50-tal var hylsorna ofta i vit bakelit eller i teak.

Ett funkishandtag med svart grepp i trä med profilerad ändknopp i förnicklad mässing på ett vit spegeldörr. Ett funkishandtag med svart grepp i trä med profilerad ändknopp i förnicklad mässing på ett vit spegeldörr.
Ett funkishandtag med grepp av teak och långskylt och wc-vred i förnicklad mässing. Ett funkishandtag med grepp av teak och långskylt och wc-vred i förnicklad mässing.

Lite kuriosa

Många av Byggfabrikens dörrhandtag är egen produktion, ofta framtagna efter en eller flera förlagor. Trycke Pärlrand, Alvhem, Rand, Mellby, Birger Jarl och funkistryckena är några exempel. Även det modernistiska trycket Gahn vars förlaga hittades i en av våra kunders hem. Kunden, som bodde i ett hus ritat av Wolter Gahn, hade kvar ett originaltrycke från 1928 och undrade om vi kunde gjuta upp nya dörrhandtag efter originaltrycket för att komplettera sin lägenhet där de gamla försvunnit med åren. Det ville vi hemskt gärna göra! Trycket fick komma in i sortimentet och fick namnet Gahn.