STIL- & ARKITEKTURHISTORIA

Renovera hemma – golv

Det golv som ligger i din gamla lägenhet eller ditt hus är inte nödvändigtvis det golv som alltid legat där, det kan ha sett väldigt annorlunda ut från början. Det du idag ser som ett snyggt brädgolv kan exempelvis i själva verket vara undergolvet från när huset byggdes. Att veta lite kring historiska golv kan hjälpa dig att besluta kring behandling av det golv du har idag.

En liten lektion i stilhistoria

De flesta lägenheter från 1800-tal fram till 60-talets skiv- och lamellhus är byggda med träbjälklag. Det innebär att ett undergolv, oftast av gran eller furu, är lagt på golvbjälklaget och menat att tjäna som underlag till ett övergolv. Övergolvet i finare fastigheter och större rum var och är vanligen ett stavparkettgolv i ek, lagt i mönster som exempelvis fiskben.

I mindre fina rum som serveringsgångar och kök låg oftast ett linoleumgolv istället. Linoleum, som uppfanns i England på 1860-talet, är ett naturmaterial som består av trä eller kork uppblandat med linolja och harts för att sedan valsas ut på juteväv till mattor. Linoleum blev det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talets stora golvmaterial. Linoleum kom som mattor i rullar, som våra tiders plastmattor, och var ofta rikt mönstrade och dekorerade för att efterlikna de populära Viktorianska golvklinkerns rika mönstervariation.

Så gott som alla gamla mönstrade linoleumgolv är idag ersatta med ett annat övergolv, ofta en modern linoleummatta (omönstrad), plastmatta eller något annat övergolv som parkett eller laminat. Idag är det dock vanligt att man helt skippar övergolvet och slipar och behandlar undergolvet. De charmiga brädgolv som idag ofta i lägenheter och hus från den här tidsperioden var med andra ord menade att tjäna som undergolv från början. 

Ett ljust brädgolv av furu som ytbehandlats med linsåpa. Ett ljust brädgolv av furu som ytbehandlats med linsåpa.
Ett ljust brädgolv av furu som ytbehandlats med vitolja. Ett ljust brädgolv av furu som ytbehandlats med vitolja.
Ett ljust brädgolv av furu som ytbehandlats med kalkmjölk och linolja. Ett ljust brädgolv av furu som ytbehandlats med kalkmjölk och linolja.

Behandla brädgolv

Undergolven, eller brädgolven, är ofta av gran eller furu. Du kan se skillnad på dem eftersom grangolven har en lite vitare och ljusare ton än furugolven. Här är några olika sätt att behandla ditt brädgolv.

Oljat brädgolv

Börja med att slipa golvet, behandla därefter golvet med naturell golvolja. Det är det enklaste sättet att behandla ett golv. Golvet blir matt, färgen gyllene och mörknar lite med tiden. Om oljan poleras in ordentligt blir golvet tåligt. För en ännu tåligare yta kan du behandla golvet med lut innan oljning, de kan dock göra golvet något gulare. Vill du behålla den vita tonen kan du behandla med vitolja efter lutningen.

Vitoljat brädgov

Att vitolja ett brädgolv är en populär metod eftersom golvet får det ljusa vitaktiga utseende som är både neutralt och gör rummet ljusare. Börja med att slipa golvet, behandla därefter med naturell lut för att slutligen olja med vitolja. Golvet skuras vid rengöring med linsåpa och får en ljust vitgrå ton som är mycket tåligt mot smuts.

Lackat brädgolv

Genom att lacka golvet får du relativt hård yta som inte kräver underhåll. Att tänka på är att det kan vara svårt att hålla rent ett lackat golv när väl slitage har uppstått eftersom smutsen gärna tränger in där det är hål i lacken. När lacken skavs av eller flagnar behöver allt tas bort innan du lägger ett nytt lager lack eller annan ytbehandling.

Fernissat brädgolv

En vanlig metod förr för att få brädgolvet att se ut mer som ett ädelträgolv var att fernissa golvet med en rödbrunpigmenterad golvfernissa. Det går även att fernissa utan pigment, då får golvet en gul ton. Fernissa är en harts- och oljelack av ett slag som även används på båtar och skeppsgolv och ger en hård högblank yta.

 

För ytbehandling av golv

Målat brädgolv

Fördelen med att måla ett brädgolv är att det inte nödvändigtvis måste slipas först. Men att slipa golvet innan ger ett mer hållbart resultat. Golvet kan täckmålas med linoljefärg eller golvfärg. Med färg kan man få fram fina effekter, t.ex måla golvet i ett rutmönster. Ett annat knep är att grundmåla golvet i en annan kulör, exempelvis engelskt rött, för att sedan slutmåla i önskad kulör. Vid slitage skymtar då den underliggande röda färgen fram i stället för golvträet.

Såpaskurat brädgolv 

Såpskurning är en metod som med tiden ger ett ljust grått golv där träkänslan får komma fram ordentligt. Golvet fuktas först med kallt vatten och skuras med en grov skurborste och en fet såpalösning (1 del såpa och fyra delar kallt vatten för grundbehandling och 5 dl linsåpa till 10l kallt vatten för underhåll).

Kalkat brädgolv

Att behandla ett brädgolv med kalk är en urgammal metod för att göra golvet hårt och motsåndskraftigt mot smuts och slitage. Metoden ger golvet en ljus finish och kalket sjunker ner i fibrerna, förseglar porerna och reagerar tillsammans med träet och gör det hårdare. Kalkpastan (kalk och vatten) appliceras på golvet för att sedan behandlas med linsåpa eller linolja. Träet blir aningens ljusare jämfört med bara såpa. Det är en mekanisk metod som du gör för hand vilket har den fördelen att du har full kontroll över resultatet genom hela processen.

Behandla parkettgolv

Har du stavparkettgolv i din lägenhet är de väl värda att underhålla. Gamla tiders stavparkettgolv är massiva ekstavar som går att slipa flera gånger. Golvet slipas och behandlas med lack eller olja beroende på vilken yta du önskar. En del väljer även att mörkbetsa sina golv och sedan olja eller lacka dem med en klar lack, eller vitolja ekparketten för att få den ljusare.

 

Du kan även behöva det här

Andra övergolv

Är undergolvet för slitet eller om du vill ha en annan golvbeläggning finns det flera olika alternativ. 

Övergolv i furu

Ett rum får ljus och rymd av ett nytt övergolv i furu som sedan kan behandlas på samma sätt som ett gammalt undergolv, eller brädgolv, beroende på vilket resultat du önskar. Se metoderna under ”behandla brädgolv”.
Linoleumgolv. Linoleumgolv som enfärgad matta eller olikfärgade rutor finns att få tag på. Linoleum är ett naturmaterial som rengörs och underhålls med linsåpa eller linoleumrengöring.

Klinkergolv

I hallar, kök och våtutrymmen läggs med fördel ett keramiskt klinkergolv eller natursten. Byggfabrikens Victorian floor tiles är engelska golvklinkers av den typ som förr lades i lägenheter och offentliga byggnader. Victorian floor tiles är en genomfärgad oglaserad klinker med en tät yta och skarpa kanter som finns i många olika former och färger för mönsterläggning. Byggfabrikens granitklinker går att lägga både inomhus och utomhus eftersom de är frostsäkra. De har sina rötter i svensk byggtradition präglad av gedigen hantverkskvalitet och började tillverkas i stor skala under 1930-talet lagom till funkisens genombrott.

 

Ett gammalt brädgolv av furu som målats med linoljefärg i ett rutmönster i bruna och grå toner. Ett gammalt brädgolv av furu som målats med linoljefärg i ett rutmönster i bruna och grå toner.
Ett klinkergolv lagt i flera olika rutmönster med mönstrade bårder och enfärgade ramar i svart, vit och röd. Ett klinkergolv lagt i flera olika rutmönster med mönstrade bårder och enfärgade ramar i svart, vit och röd.
Ett parkettgolv lagt i ett fiskbensmönster. Ett parkettgolv lagt i ett fiskbensmönster.