Renoverade fönsterbågar hängandes på tork. Renoverade fönsterbågar hängandes på tork.

RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Renovera fönster

Originalfönster i en gammal byggnad är värda att ta hand om. Hantverk och kvalitet, form och proportioner samspelar med husets detaljer och munblåsta glas sprider ljuset fint inne i rummen.

Underhålla, laga och restaurera fönster

Gamla fönster behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det enda som behövs är en gnutta tid och tålamod. Vi visar hur!

Fönsterbeslag

Lossa försiktigt de beslag som sitter löst eller behöver underhållas. Ett smart tips är att märka gångjärnen så att de senare hamnar på samma plats igen. Lägg beslagen i koncentrerad linsåpa för att få gammal färg att lossna, låt dem ligga tills färgen lätt går bort. Rost borstas bort med en stålborste. Ersätt sönderrostade beslag med nytillverkade. Rostskydda utvändiga beslag med rostskyddsfärg, exepmelvis järnmönja eller linoljebränn. Fyll formpressade hörnjärn med linoljekitt innan de monteras igen.

Förr brukade beslagen målas i samma kulör som bågarna, både utvändigt och invändigt, vilket även skyddar beslagen. Vill du inte måla invändiga beslag av järn eller plåt kan du istället skydda dem med linolja eller vax.

Fönsterbeslag som rostskyddats och hänger på tork. Fönsterbeslag som rostskyddats och hänger på tork.

Se över fönstrets glas

Börja med att märka upp bågarna och glasen (ofta finns det en nummerserie märkt i fönsterbågens övre kant). Det underlättar när du ska sätta tillbaka glasen sedan, eftersom rutorna ska tillbaka till samma plats och vara vända åt samma håll. Märk glasen med spritpenna eller tejp innan de tas ut.

Ju äldre glas du har desto svårare kan de vara att ersätta. Det munblåsta glaset var vanligt ända fram till 1930-talet, sedan ersattes det av så kallat maskindraget glas. Ojämnheten och blåsorna i det blåsta glaset var inget som eftersträvades och glas delades in i olika kvaliteter där finare fasader hade jämnare glas.

Har ett glas gått sönder kan du ersätta det med glas som är så likt de andra glasen som möjligt. Det finns nytillverkat glas som kan ersätta gammalt glas där det saknas eller behövs nya. Ett tips är att flytta det handgjorda glaset till ytterbågarna och använda annat glas i innerbågarna.

Ta bort gammalt fönsterkitt

Är kittet borta eller sprucket på endast några enstaka ställen behöver du inte ta bort allt. Skrapa bort det kitt som sitter löst och lägg i nytt linoljekitt där det saknas, se bara till att fylla alla sprickor. Om det gamla kittet är torrt och sprucket kan du olja kontaktytorna, men tänk på att oljan då måste torka ordentligt innan du går vidare med kittningen.

Är fönsterna i behov av en större renovering tar du lättast ut glasen genom att värma upp kittet med en kittlampa, det är en värmelampa som är skonsam mot glaset. Vill du hellre använda varmluftspistol kan du lägga blöta handdukar på glaset, annars spricker det lätt när det blir varmt. När kittet är borta drar du ur glasstiften och lossar glaset försiktigt från bågen. Tänk på att glaset fortfarande kan häfta fast vid det undre kittlagret mellan glas och båge, om det sitter hårt behöver du värma kittet igen.

Två händer som skrapar en fönsterbåge från gammalt kitt. Två händer som skrapar en fönsterbåge från gammalt kitt.
En hand skrapar bort gammal färg från en fönsterbåge. En hand skrapar bort gammal färg från en fönsterbåge.

Skrapa bort gammal färg och olja in

När du tar bort gammal färg behöver du en bra färgskrapa med ett vasst blad. Byt blad ofta för att hålla den vass. En färgskrapa med olika profilblad kan vara bra när fönstrets profiler ska rengöras. Varmluftspistol underlättar skrapandet. Gammal linoljefärg med bra vidhäftning kan gärna sitta kvar medan plastfärg bör tas bort. Tänk på att gammal färg kan innehålla bly.

När färgen är borta kan du stryka på så kallad halvolja (50% linolja och 50% terpentin) vilket ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan flödigt och låt virket suga en halvtimme. Stryk igen på torra fläckar. Torka bort överflödet med en trasa. Observera att linoljetrasor kan självantända, lägg dem därför i en hink eller burk med vatten eller häng dem på tork utomhus.

Efter oljningen kan småsprickor och spikhål spacklas igen med linoljekitt, använd vattenfast lim till eventuella trälagningar. Låt den första oljningen torka ordentligt innan du bärkar måla, virket ska kännas torrt och hårt.

Två händer i bild lägger nytt kitt på spröjsat fönster. Två händer i bild lägger nytt kitt på spröjsat fönster.
Två händer som kittar ett spröjsat fönster med hjälp av en kittkniv. Två händer som kittar ett spröjsat fönster med hjälp av en kittkniv.

Kitta fönster

Knåda linoljekittet i handen en stund för att få rätt konsistens. Täck underdelen av falsen med kitt och tryck försiktigt ner glasskivan så att kittet pressas ut på baksidan. Spika glasstift med en liten hammare, ett tips är att tejpa hammaren så att glaset inte repas. Lägg en sträng av kitt i falsen en hel sida åt gången och dra snett mot kanten med en kittkniv. Ta bort överflödet med kniven. Kittet ska inte synas inifrån genom glaset. Låt kittet torka tills ytan blir tillräckligt stabil att måla, ca ett dygn.

Innan glaset sätts tillbaka kan du stryka schellack i kittfalsen för att förhindra att träet stjäl oljan i kittet. Grundmåla även bågarna innan rutor och beslag sätts tillbaka. Se mer om målning nedan.

En grundmålad fönsterbåge målas med linoljefärg i gult. En grundmålad fönsterbåge målas med linoljefärg i gult.
En grundmålad fönsterbåge målas med linoljefärg i gult. En grundmålad fönsterbåge målas med linoljefärg i gult.

Dags att måla dina fönster

Börja med att se över karmar, foder och fönsterbänkar, skrapa och måla där det behövs.

Måla fönsterna med linoljefärg. Några av linoljefärgens fördelar är att den tränger in och skyddar träet och att den bryts ned utifrån, vilket underlättar vid framtida ommålningar – du behöver då inte skrapa utan bara tvätta och lägga på ett nytt lager. När du målar med linoljefärg ska färgen läggas på i tunna lager och dras ut ordentligt. Linoljefärg målas med tre strykningar.

Grundmåla innan rutor och beslag sätts tillbaka. För utvändiga ytor blandas grundfärgen enligt följande: 35% färg, 50% rå linolja, 15% terpentin. Det är lämpligt att använda en linoljefärg med zink, t.ex. Vit Titan-Zink, som skyddar virket mot svarta mögelprickar.
Till invändiga ytor kan färgen spädas till grundfärg med ca 10% balsamterpentin, det underlättar penselstrykningen och gör att färgen torkar snabbare. Späd även kommande lager om materialet fortsätter att suga, ca 5% i andra och måla det sista lagret outspätt.

Färgen ska gå ca 2 mm ut på glaset. En metod är att måla en bit ut på glaset och sedan använda sig av en bred spackel som stöd och med en rakbladsskrapa skrapa en jämn kant. Om du sprejar med fönsterputs så går det extra lätt!

Välja kulör

När du ska välja kulör till dina fönster kan du alltid använda orginalkulörer som referens. När du skrapar bort färg kan du ofta se spår av tidigare färgsättning i de olika färglagren. Du kan även vända dig till sitt länsmuseum eller till stadsarkitektkontoret för att få hjälp att ta fram originalkulörer och ursprungsutförande.

Penslar

Innan du börjar använda en ny pensel kan du tvätta den tvättas med vatten och såpa och sedan olja in den med rå linolja. Använd en pensel med tät naturborst eller en linoljefärgspensel i syntet.

Mellan strykningarna kan du förvara penslarna hängandes i en burk med rå linolja över hela borsten. Tänk pp att hänga penseln så att borsten inte böjs mot burkens botten. Om du placerar den mörkt kan den stå så i flera veckor. Stryk bort oljan från penseln innan du använder den igen.

Använd linoljesåpa när du ska rengöra penseln, arbeta in såpan ordentligt i penseln och skölj med vatten.

Uppsättning

Sätt tillbaka fönstrena och justera eventuellt gångjärnen så att bågarna hänger rakt.

Kontrollera tätningen, den ska alltid sitta mellan den innersta bågen och karmen så att den varma luften inomhus hindras från att läcka ut mellan fönsterbågarna där den annars kan kondenseras. Tunna springor mellan ytterbågen och karmen kan skapa ventilation mellan innersta och yttersta glaset. Använd lintätning som luftar utan att släppa in drag. Även o-list av silikon är ett utmärkt alternativ.

Lycka till!