en hand håller en burk pistagegrön färg mot en röd bakgrund en hand håller en burk pistagegrön färg mot en röd bakgrund
RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Måla med Auro ekologisk väggfärg

Att välja ekologisk, plastfri väggfärg kan låta som ett självklart val, men faktum är att vattenbaserad plastfärg fortfarande är det allra vanligaste alternativet på marknaden. Konventionell vattenbaserad färg och akrylatfärg innehåller små, små plastkulor som bildar en film på väggytan. Det betyder att när färgen hälls ut i vasken eller slängs utanför miljöstationer sprids microplaster i våra hav och vattendrag. Faktum är att mer än 50% mikroplasterna i våra hav består av rester från plastfärg, väldigt mycket!

Auro tak- & väggfärg har aldrig och kommer aldrig att innehålla plast. Det är en helt naturlig och ekologisk färg som ger en helmatt, avtorkningsbar yta och färgen har ett djup som går långt bortom platsfärgens stängda yta. Auro väggfärg är till 100% full av naturliga mineraliska pigment, det gör att kulören på dina väggar skiftar och anpassar sig i nyans beroende på säsong, dagsljus och på kvällen när du tänt lamporna. Färgen är diffusionsöppen, vilket betyder att den andas och tillåter den naturliga fuktomsättningen som sker i en byggnad utan att binda fukt i väggarna. Dessutom är den emissionsfri vilket betyder att den inte släpper ifrån sig giftiga ämnen i luften vi andas efter att färgen torkat, utan hjälper istället till att skapa ett bra inomhusklimat.

För bäst resultat tänk på:

  • När du ska välja kulör är det alltid bra att börja med att beställa kulörprover, provark eller provburkar. Sätt upp arken på väggen eller provmåla på ett mindre område. När du hittat en kulör du gillar är det bra att provmåla på ett ordentligt område innan du målar hela rummet för att kunna studera skiftningarna vid olika tider, känns det fortfarande rätt då är det bara att börja måla!
  • När du målar med ekologisk väggfärg på syntetiska material behöver du inte måla lika tjocka skikt som med konventionell väggfärg. Ska du måla på ett syntetiskt material kan du behöva förlänga torktiden något för att undvika att emitteringen påverkar det nya färgskiktet.
  • Se till att ytorna är rena och torra. Lösa partiklar borstas bort. Tvätta ned gammal limfärg med tvättsvamp och vatten. Tvätta fett- och sotbelagda ytor med målartvätt. Skrapa bort löst sittande färg och spackla eventuella ojämnheter. Låt spacklet genomhärda och slipa för en jämn yta.
  • Börja med att sparmåla hörn och kanter med en mindre pensel, måla en bit i taget. Måla sedan stora ytor med en roller. Måla vått i vått, det vill säga fortsätt att måla hela väggen till du är klar, pausa först vid naturliga brytpunkter såsom ett hörn.
  • Stryk ut färgen jämnt över ytan, låt inte färgen ligga i tjocka sjok, då kan den krackelera när den torkar. Tänk på att färgen sällan täcker vid första strykningen. För inte på för mycket färg på väggen, använd färgtråg för att ej få för mycket färg på rollern.
  • Håll torktiderna, vänta minst 4–6 timmar till nästa strykning. Låg temperatur och hög luftfuktighet kan i vissa fall fördröja torktiden.
  • Var även noga med torktider för underliggande material innan du målar. Spacklade ytor ska vara genomhärdade. Nyputsade ytor ska härda i minst 6 veckor (6 månader för traditionellt kalkbruk).
hand som spärrmålar en vägg mot ett dörrfoder hand som spärrmålar en vägg mot ett dörrfoder
Hand som rollar del av vägg med en pistagegrön färg. Hand som rollar del av vägg med en pistagegrön färg.

 

Måla med Auro tak- och väggfärg – så gör du

Måla på puts, bredspacklade väggar, gips eller betong – steg för steg

Dessa ytor är oftast kraftigt eller oregelbundet sugande underlag, vilket innebär att grundning alltid är att rekommendera för att undvika ojämn insugning och onödig förbrukning av väggfärg och på så vis få ett bra resultat.

  1. Späd ut putsgrundering med lika delar vatten. Rolla eller pensla på grunderingen på väggen. Applicera grunderingen tunt så väggen suger åt sig den (tryck ut vätskan från roller så pass mycket att det inte rinner av vid applicering). Låt torka i minst 4–6 timmar.
  2. Måla med väggfärgen. Låt torka minst 4–6 timmar.
  3. Måla en, eventuellt två strykningar till, beroende på färgens kulör och underlaget. Låt färgen torka mellan strykningarna.

 

Måla på redan målad yta – steg för steg

Auros väggfärger kan målas på tidigare målade ytor. Om den tidigare målats med en plastfärg blir väggen inte diffusionsöppen, men du får alla de andra fördelarna med en naturfärg.

  1. Tvätta/torka av ytan med en lösning av såpa och vatten, använd gärna den gröna sidan av en kökssvamp så att du samtidigt ruggar upp ytan lite. Eftertorka med en ren, fuktig trasa och låt torka.
  2. Eftersom ytan redan är grunderad i form av den gamla färgen målas väggen direkt med väggfärgen. Låt torka.
  3. Måla en, eventuellt två, strykningar till beroende på färgens kulör och underlaget. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Färgen torkar normalt på cirka 4–6 timmar och är avtorkningsbar efter ett par dygn när den har härdat.

Ljusgrön färg rinner ner i en öppen hand mot en röd bakgrund. Ljusgrön färg rinner ner i en öppen hand mot en röd bakgrund.
Ljusgul färg rinner ner i en öppen hand mot en mörkgrön bakgrund. Ljusgul färg rinner ner i en öppen hand mot en mörkgrön bakgrund.
Blå färg rinner ner i en öppen hand mot en rosa bakgrund. Blå färg rinner ner i en öppen hand mot en rosa bakgrund.

Måla på tapet

Det är viktigt att tapeten har bra vidhäftning i väggen. Har den släppt i kanterna går det att limma fast dessa. Provmåla först en yta, om tapeten bubblar sig och börjar släppa behöver du ta ner hela tapeten. Om tapeten är intakt går det bra att måla direkt på tapeten utifrån de steg som beskrivs under Måla på redan målad yta.

Färgåtgång och rengöring av verktyg

Åtgången är cirka 9 m2 per liter färg. Färgen håller i cirka ett år i oöppnad förpackning. Tvätta penslar och verktyg med vatten och eventuellt såpa.

Kulörserier – från sekelskifte till senfunkis

Bland våra egna kulörserier hittar du kulörer med naturliga pigment i milda till medelmörka färger. Med den lilla nedtoningen i nyanserna som behövs för att väggarna ska kunna målas i en tydlig kulör utan att bli grälla. Kulörserierna bygger på tidsenlig färgsättning från sekelskifte till senfunkis och är bland annat framtagen med äldre tapeter som förlagor.

Läs om fler färgtyper utan lösningsmedel och plast.

Auro tak- och väggfärg är certifierat VOC-fri.