RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Att välja kulör

Att välja färg för väggarna kan vara en utmaning. Mycket forskning har bedrivits kring hur olika kulörer påverkar oss och påverkar varandra i kombination. En stor del handlar om tycke och smak och vad just du tycker bäst om. Färg är en subjektiv upplevelse eftersom den svindlande nog bara existerar som ett psykiskt fenomen i våra hjärnor. En färg är helt enkelt vad den ser ut att vara och ibland är det viktigare att tänka på än en färgkod.

Regler och att bryta dem

En del regler kan också vara till för att brytas. Exempelvis att små rum gör sig bäst i ljusa färger och mörka väggar bara passar i stora utrymmen. Allt beror på förutsättningarna i rummet. Vill du åt en mysig och ombonad känsla på din lilla gästtoalett? Då kan mörka väggar bli hur bra som helst. Sover du bäst och känner dig mest avslappnad i ett mörkt sovrum? Då ska du givetvis ha mörka väggar i ditt sovrum. En lite mörkare färgnyans binder dessutom samman rummet och dess föremål, har du ett rum med mycket detaljer lugnas det ner med en dovare ton. Och ett litet rum med många dörrar hålls samman fint med en kontrasterande färg.

Bra att känna till kring de vanligaste väggkulörerna

En färg förekommer så gott som aldrig ensam. När vi ser en färgad yta finns där alltid en bakgrund som har en annan färg. Du ser därför sällan en färg ensam och det ligger till grund för hur vi tolkar den. Det är därför nästan aldrig en optimal idé att bara ha sett en kulör i butik eller på en datorskärm. Provmåla på ett mindre område eller sätt upp en målat provark på väggen för att se hur kulören speglas i rummet. När du hittat en kulör du gillar är det bra att provmåla på ett ordentligt område innan du målar hela rummet för att kunna studera skiftningarna vid olika tider, känns det fortfarande rätt då är det bara att börja måla!

Vitt

Passar till det mesta och öppnar upp ett rum. Bra att veta är att vitt kan dra åt en kallare nyans och dra åt blått eller grönt i ett rum mot norr medan samma vita kulör kan få en varmare och gulare karaktär i söderläge.

Beige

Brukar betraktas som en praktisk neutral baskulör som får andra kulörer att framträda. Det luriga med den egenskapen kan också vara att färgen förändras beroende på om det finns varma eller kalla färger i närheten.

Blått

Blått ändrar sig gärna beroende på vilket väderstreck rummet är placerat mot. I ett rum mot söder upplevs ofta den blå kulören som ljusare än vad den egentligen är. Om den blå kulören drar åt grönt förskjuts nyansen istället mer åt det gröna hållet. I ett rum mot norr kan färgen ibland upplevas som lilaskiftande.

vägg målad i kulören Duvblå bakom en stol med galonklädsel vägg målad i kulören Duvblå bakom en stol med galonklädsel
Kulör: Duvblå från kulörserie Traditionell.
Vägg målad i kulören Sidenväveriet Vägg målad i kulören Sidenväveriet
Kulör: Sidenväveriet från kulörserie Traditionell.

Rött, rosa och gult

Skapar mer värme och ljus i ett kallt rum mot norr genom att använda varma, röda kulörer.

Grönt

Är den färg som ögat ser flest nyanser av. Den kan ses både i mycket varma och mycket kalla nyanser och de olika färgerna kan ge helt olika intryck till ett rum.

Grått

Skapar ofta mjuka skuggor och upplevs ha den största variationsrikedomen. För att undvika ett kallt intryck kan du välja en grå kulör med en liten dragning åt gult eller rött.

Bra att veta om ljus

Olika ljus vid olika tider

Färgen på din vägg skiftar i nyans mellan dagsljus och på kvällen när du tänder lamporna. Vilken typ av belysning du har spelar stor roll på kvällen, om dina ljuskällor ger varmt eller kallt ljus påverkar hur färgerna uppträder mer än du tror. Att tänka på är att rum mot norr ofta brukar kännas kallare än rum i söderläge.

Mycket ljus

Ett rum med bra ljusinsläpp tenderar att upplevas som varmare, vilket gör att du med fördel kan välja kalla toner.

Lite ljus

Har du begränsat dagsljus drar rummet däremot redan åt det kalla hållet, vilket gör att varma toner lämpar sig bäst. Ljuset från en glödlampa har länge ansetts vara det inomhusljus som bäst har återgett färg utan att förvanska den, men allt eftersom de nyare formerna för ljuskällor som t.ex. LED-tekniken förfinas blir de bättre.

Vägg målad i kulören Turkos Patricia Vägg målad i kulören Turkos Patricia
Kulör: Turkos Patricia från kulörserie Traditionell.

När du ska välja färg

Att måla om väggarna är mycket enklare än att byta färg på golvet, så anpassa därför väggnyansen efter golvet.

Varma och kalla toner

Om du vill att färgerna ska matcha så bra som möjligt bör du tänka varmt med varmt och kallt med kallt. Om en färg upplevs som varm eller kall beror vilka kulörer som samverkar. Blått ses som en kall färg medan rött och gult ses som varma. Grön hjälper oftast till att få en kulör åt det kallare hållet. När du bryter en kulör är det alltså de fyra grundfärgerna tillsammans med vit och svart som påverkar och ju mer av en varm eller kall färg som finns med i brytningen desto mer drar den färdiga kulören åt kallt eller varmt.

NCS-koder

Om du tycker att det är svårt att se vilket håll en kulör rör sig mot kan det vara en hjälp att veta NCS-systemets grunder. De sista fyra tecknen i NCS-koden anger hur många procent av en viss kulör nyansen innehåller. Om vi tar den här koden som exempel: 3020-G30Y, de fyra sista tecknen berättar att kulören innehåller 30 % gult (Y för yellow) och resten grönt (G för green), det ger en varm grön kulör.

Låt det ta tid

Låt det ta tid när du ska välja en ny väggfärg. En provkarta kommer aldrig bli samma nyans när du målar upp den på din egen vägg. Har du hittat en färg du tycker om är det bästa att köpa med dig provburkar på både ljusare och mörkare nyanser och provmåla hemma för att se att det är som du tänkt. Färgupplevelsen beror på färgstyrkan, material och yta på underlaget, andra färger i rummet, ljusförhållanden och belysning. Samma färg upplevs olika i olika rum. Vårt bästa tips är att alltid provmåla på ett ordentligt område innan du målar ett helt rum och studera skiftningarna vid olika tider under några dygn så undviker du alltför oväntade överraskningar.

Färgstarkt eller lugnt

Tänk på att om du väljer för ”klara” färger i ett helt rum kommer väggarna reflekteras mot varandra och resultatet kan bli väldigt färgstarkt. Välj istället lite smutsigare färger, då blir färgintensiteten inte lika hög i rummet vilket ger ett lugnare intryck.

Kulörserier – från sekelskifte till senfunkis

Bland våra egna kulörserier hittar du kulörer med naturliga pigment i milda till medelmörka färger. Med den lilla nedtoningen i nyanserna som behövs för att väggarna ska kunna målas i en tydlig kulör utan att bli grälla. Kulörserierna bygger på tidsenlig färgsättning från sekelskifte till senfunkis och är bland annat framtagen med äldre tapeter som förlagor.

Rum där väggar, snickerier och element har målats i samma kulör Gråpäron Rum där väggar, snickerier och element har målats i samma kulör Gråpäron
Kulörer på vägg och snickerier: Gråpäron väggfärg och snickerifärg från kulörserie Traditionell.