PRODUKTER
Hur mycket färg det går åt för att måla med våra produkter. Tänk på att detta är generella antaganden och att resultatet kan skilja sig åt beroende på underlag mm. I produktbladen finns närmare anvisningar om antal strykningar.
Lin är en mångsidig växt som kan användas dels för sina frön, dels för de fibrer som finns i stjälkarna. Fröna kan ätas som de är av både människor och djur samt pressas till olja som, beroende på tillvägagångssätt, är användbar för ytbehandling och impregnering av trä. Av stjälkarnas fibrer vävs linnetyg eller tillverkas linisolering. Fördelarna med lin är många. Inte bara på grund av materialets goda egenskaper, utan även ur miljösynpunkt.
Linfibern är mycket slitstart och linnetextilier blir bara vackrare med tiden. Se till exempel på glansen och lystern hos äldre linnedukar som tvättats och manglats i generationer.
Linodling lämnar betydligt färre fotavtryck i vår gemensamma miljö än till exempel bomullsodling som under 1800-talet konkurrerade ut linet. Vid odling av lin går det åt betydligt mycket mindre vatten och bekämpningsmedel än för bomullsodling. När lin odlas behövs det väldigt lite bekämpningsmedel eftersom det odlas i relativt kalla länder. För att tillverka 1 kvm bomull förbrukas det mellan 30–100 liter vatten. För att tillverka 1 kvm linnetyg krävs det ca 1 liter vatten.
Linisolering har många fördelar i samband med fönsterrenovering. Linfibrerna kan både ta upp och avge fukt, vilket gör att eventuell fukt kan tas om hand och transporteras ut. Detta är en unik egenskap i jämförelse med syntetiska isoleringsmaterial. Linet är segt och lite töjbart i sin struktur vilket gör det smidigt att arbeta med. Detta gör att du kan använda vassare och tunnare verktyg så att du lättare kommer åt.
Linolja utvinns genom att linfröna kallpressas och blir till antingen kokt eller rå linolja. Rå linolja lämpar sig till impregnering och grundning före målning utomhus. Kokt linolja torkar snabbare och är därför bra för inomhusbruk. Den utgör även en dominerande ingrediens i många av våra ytbehandlingar så som möbeloljor, vaxer, fernissor och kitt.
Linsåpa, eller linoljesåpa som den också kan kallas, tillverkas genom att linoljan förtvålas till en tjockflytande, fet och gyllene såpa. Såpan har många användningsområden, men är mycket effektiv vid exempelvis rengöring och ytbehandling.
Linoljefärg består av kokt linolja och pigment som tillsammans bildar en dryg och diffusionsöppen färg som vårdar träet. Linoljefärgen sitter på underlaget betydligt längre än konventionell färg. Färgens stora pigmentinnehåll gör även dess täckförmåga och sträckförmåga oöverträffad.
Måla med linoljefärg: Att måla med linoljefärg är inte – som många tror – särskilt svårt. Tricket är att måla tunna lager. Linoljefärg har en hög pigmenthalt och täcker bra även i tunna lager. På grund av den långa torktiden kan du arbeta ut färgen ordentligt, ser du en miss kan du enkelt stryka igen. En tumregel är; när du tycker att du stryker så tunt du kan, stryk lite tunnare!
Försegla alla kvistar, lagningar och spacklingar med schellack.
För högre glans tillsätt 5 – 10 % av Ottossons Linoljelack i slutstrykningsfärgen. För mattare glans tillsätt 10 – 15% balsamterpentin i mellan- och slutstrykningsfärgen.
Rostskyddsmåla obehandlat stål med Isotrol grund för inomhusbruk. För utomhusbruk börjar du med Isoguard. Efter att du målat beslaget och sett till att du kommit åt överallt, kan du måla över det med valfri kulör. Stryk 2 lager med slutstrykningsfärgen, outspädd. Torktid: 1 – 2 dygn per strykning.
Håll alltid torktiderna, ytan ska kännas alldeles torr innan du lägger på nästa strykning.
En traditionell linoljefärg består av en naturlig olja med ingen eller mycket låga halter lösningsmedel.
Linoljefärg har en relativt hög glans. Utvändigt mattas glansen efter hand till halvmatt. Även invändigt mattas färgen något. Linoljefärg har en god inträngningsförmåga i trä. Vid målning kan ibland en viss flammighet synas vilket beror på att träet tar upp olika mycket olja, detta syns tydligast vid mellanstrykningen. Efter slutstrykningen uppnår du i regel ett jämnt resultat. (=jämn oljemättnad)
Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.
Egen tillverkning
Unikt framtagna produkter efter äldre förlagor.
Kunskap är grunden
Vi har utbildning och erfarenhet i allt från byggnadsvård och arkitektur till stilhistoria och färglära.
Vår erfarenhet
Byggfabriken grundades 1997 i Malmö.
Hållbarhet i fokus
Vi strävar efter att vara hållbara i alla led.