PRODUKTER
Från 585,00 kr
Till 585,00 kr
Kronströmbrytare används när två ljuspunkter ska tändas och släckas från en plats. Namnet kommer av äldre ljuskronor och kristallkronor som ofta hade flera ljuskällor i samma krona. En kronströmbrytare ger då möjlighet att tända lite eller mycket. Har du flera ljuskällor i samma rum där du vill ha vissa släckta och vissa tända? Då är en kronströmbrytare lösningen. Kronströmbrytaren finns med vred eller vipp. Strömbrytaren har ej trappfunktion.
Historik och tidsperiod
Duroplast är i likhet med bakelit en härdplast med skillnaden att duroplasten armeras med fiber, inte sällan bomullsfiber för extra styrka. Duroplasten är nära besläktad med bakelit, den kallas därför ibland för vit bakelit. Vit bakelit var vanlig på 1930-, 40- och 50-talet, inte minst i funkismiljöer. Duroplasten ersatte under 1900-talets andra hälft bakeliten i den moderna tillverkningen av strömställare, inte minst för att uppnå en riktigt vit kulör, något som inte är möjligt med bakelit.
Bakelit! Det var namnet som Leo Hendrik Baekenland gav materialet när han uppfann och tog patent på det omkring år 1907. Få material har så stark anknytning till en stilepok som detta. Från 1920-tal till 40-tal var det materialet nummer ett för att tillverka detaljer för el och andra nymodigheter. Det är ett hårt och samtidigt formbart material som även har den goda egenskapen att inte brinna, inte ens smälta i hög värme. Dessa egenskaper gjorde bakeliten till ett optimalt material för allt vad elektricitet och värme hette.
Bakelit kan med tiden mista en del av sin glans, torka ut, och bli matt och grå. Om du t.ex. tittar på klassiska funkisbestick med bakelithandtag, speciellt om de har diskats i maskin, kan de vara alldeles matta och så småningom börja spricka. Boten för detta bekymmer stavas Fulgentin och gör att den allra torraste och matta bakelitdetalj får tillbaka sin lyster.
Bakelitens lite mindre kända kusin är duroplasten. Eftersom bakelit inte går att tillverka i vitt kom duroplasten som en god ersättare. Duroplast är i likhet med bakelit en härdplast med skillnaden att duroplasten armeras med fiber, inte sällan bomullsfiber för extra styrka. Duroplasten är nära besläktad med bakelit, den kallas därför ibland för vit bakelit. Den delar många av bakelitens goda egenskaper men har en yngre historia som tar sin början i efterkrigstidens Östtyskland. Den är stark och hård och utöver att användas för elkomponenter under funkisens senare del, har den även använts för att bygga karossen till den östtyska folkbilen Trabant.
Bakelit är ett hårt material med den utmaningen att det är skört för slag och kan knäckas lätt när du skruvar i det. Se exempelvis till att din elektriker inte använder skruvdragare vid montering av uttag och undviker den där sista knycken för att vrida till mittskruven. När ni använder uttagen gäller samma princip som för alla utanpåliggande uttag, håll emot i uttaget när du drar ut stickkontakten. Använd en fil för att göra hål i dosan för kabeln. Bräck inte med tång, då får du lätt med dig en större skärva än du hade tänkt dig.
Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.
Egen tillverkning
Unikt framtagna produkter efter äldre förlagor.
Kunskap är grunden
Vi har utbildning och erfarenhet i allt från byggnadsvård och arkitektur till stilhistoria och färglära.
Vår erfarenhet
Byggfabriken grundades 1997 i Malmö.
Hållbarhet i fokus
Vi strävar efter att vara hållbara i alla led.