Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Trappströmbrytare eller 1-polig strömbrytare är den variant som används som en "vanlig" enkel strömbrytare för att tända och släcka en ljuskälla. Vill du kunna tända och släcka från två platser som i början och slutet av en trappa eller ett genomgångsrum? Då är det också strömbrytare med trappfunktion som gäller.
Bottenplatta För montering på väggar med brandfarligt material ska bottenplatta köpas till.
Historik och tidsperiod Det syntetiska materialet Bakelite® som Leo H Baekeland tog patent på 1908 visade sig passa utmärkt till elektriska apparater då det tål höga temperaturer och är formstabilt. Men framför allt är det isolerande mot elektrisk spänning. En låg tillverkningskostnad gjorde snabbt bakelit till ett populärt material för användning i många detaljer i hemmen, t.ex strömbrytare och andra elektriska apparater. Bakelit var modernt, representerade den industriella utvecklingen och låg helt i linje med elektricitetens utbredning. Det gjorde att huvuddelen av de strömbrytare och vägguttag som monterades in under 1920-talet fram till 1960-talet var tillverkade av bakelit.
Bakelit! Det var namnet som Leo Hendrik Baekenland gav materialet när han uppfann och tog patent på det omkring år 1907. Få material har så stark anknytning till en stilepok som detta. Från 1920-tal till 40-tal var det materialet nummer ett för att tillverka detaljer för el och andra nymodigheter. Det är ett hårt och samtidigt formbart material som även har den goda egenskapen att inte brinna, inte ens smälta i hög värme. Dessa egenskaper gjorde bakeliten till ett optimalt material för allt vad elektricitet och värme hette. Bakelit kan med tiden mista en del av sin glans, torka ut, och bli matt och grå. Om du t.ex. tittar på klassiska funkisbestick med bakelithandtag, speciellt om de har diskats i maskin, kan de vara alldeles matta och så småningom börja spricka. Boten för detta bekymmer stavas Fulgentin och gör att den allra torraste och matta bakelitdetalj får tillbaka sin lyster.
Bakelitens lite mindre kända kusin är duroplasten. Eftersom bakelit inte går att tillverka i vitt kom duroplasten som en god ersättare. Duroplast är i likhet med bakelit en härdplast med skillnaden att duroplasten armeras med fiber, inte sällan bomullsfiber för extra styrka. Duroplasten är nära besläktad med bakelit, den kallas därför ibland för vit bakelit. Den delar många av bakelitens goda egenskaper men har en yngre historia som tar sin början i efterkrigstidens Östtyskland. Den är stark och hård och utöver att användas för elkomponenter under funkisens senare del, har den även använts för att bygga karossen till den östtyska folkbilen Trabant.
Observera vid montering
Bakelit är ett hårt material med den utmaningen att det är skört för slag och kan knäckas lätt när du skruvar i det. Se exempelvis till att din elektriker inte använder skruvdragare vid montering av uttag och undviker den där sista knycken för att vrida till mittskruven. När ni använder uttagen gäller samma princip som för alla utanpåliggande uttag, håll emot i uttaget när du drar ut stickkontakten. Använd en fil för att göra hål i dosan för kabeln. Bräck inte med tång, då får du lätt med dig en större skärva än du hade tänkt dig.