PRODUKTER
Klädkrok med avskalat formspråk med väl avvägd övergång mellan bottenplattans raka anslutning och krokarnas mjuka avslut. Helt i linje med sekelskiftets stilmässiga övergång till 1920-tal.
Kroken har sitt namn efter förlagan från Carl och Karin Larssons hem, Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna. Karin Larsson skapade sin egen stil som lånade influenser både av nationalromantiken och Arts and Crafts-rörelsens inredningsidéer. Carl och Karin fick 8 barn. Vid trappan i hallen på Lilla Hyttnäs sitter en krok för varje barn, Esbjörn som blev äldst fick den som hängde längst ner. Lilla Hyttnäs har kommit att få representera bilden av ett svenskt konstnärshem och har även präglat sättet vi ser på svensk inredningsstil. Vill du läsa mer om Karin Larsson och hennes visioner för familjens hem kan du läsa mer i bloggen.
Kroken är framtagen i ett samarbete mellan Byggfabriken och Carl Larsson-gården. Producerad av och för Byggfabriken, säljs unikt hos Byggfabriken och Carl Larsson-gården. Officiell partner för bevarandet av Carl Larsson-gården Sundborn och kulturarvet efter Carl och Karin Larsson.
Bredd | 248 mm |
---|---|
Höjd | 45 mm |
Djup | 125 mm |
Vikt | 156 g |
Lilla Hyttnäs har kommit att få representera bilden av ett svenskt konstnärshem och har även präglat sättet vi ser på svensk inredningsstil. Karin och Carl Larsson var superkändisar för sin tid och många var de både svenska och utländska gäster som kom för att besöka paret i deras unika hem, som är väl värt ett besök och som inspirerar än idag. På gården finns flera förlagor till produkter som Byggfabriken har tagit fram i samarbete med Carl Larsson-gården. Produkterna finns att hitta i både Byggfabrikens och Carl Larsson-gårdens sortiment och innefattar allt från krokar, kammarlås och konsoler till en hel kulörserie med färger hämtade från Lilla Hyttnäs.
Officiell partner för bevarandet av Carl Larsson-gården Sundborn och kulturarvet efter Carl och Karin Larsson.
Mässing är en legering av koppar och zink, och ett material som lämpar sig väl för både gjutning och svarvning. Obehandlad mässing var helt dominerande som material i beslag innan sekelsskiftet, sedan kom tekniken med att förnickla mässingen, och just det förnicklade blev modernt. Även våra förnicklade beslag är alltså tillverkade i mässing.
Det finns en väldigt viktig skillnad mellan våra mässningsbeslag och andra. Alla våra mässingsfärgade beslag är nämligen obehandlade. Detta har fördelen att mässingen oxiderar naturligt med tiden till en vacker, matt guldbrun ton tillsammans med de repor och märken som kan uppstå i denna förhållandevis mjuka metall. Vill du att beslagen ska behålla sin blanka guldnyans går det bra att putsa dem lite då och då. Vill du att beslagen ska oxidera extra snabbt finns det några husmorsknep som fungerar olika effektivt men som påskyndar oxideringsprocessen en smula.
Vad är då behandlade mässingsbeslag? Jo, många tillverkare låter klarlacka sina beslag, ett påfund från 1970-talet. Tanken var att om man lackar beslagen behöver de inte putsas, utan håller sig blanka och fina. Lackade mässingsbeslag slits dock inte lika fördelaktigt då det med tiden slits hål här och där på lacken, och beslagen blir fläckiga och fula. En del beslag kan också ha bara ett överdrag av en mässingsfärgad metall ovanpå en billigare metall som slits ner med tiden.
Därför är vi noga med att alla våra mässingsbeslag ska vara obehandlade och gjutna av massiv mässing.
Att montera knoppar, krokar och lådhandtag är egentligen ingen konst – du behöver bara några få hjälpmedel, nämligen rätt borr och rätt skruv.
Till alla våra knoppar och handtag medföljer rätt sorts träskruv; oftast kullerförsänkt spårskruv i samma material som beslaget. En del knoppar och handtag har genomgående skruv, det vill säga en skruv som går igenom luckan/lådan från baksidan och i beslaget.
Lycka till med monteringen!
Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.
Egen tillverkning
Unikt framtagna produkter efter äldre förlagor.
Kunskap är grunden
Vi har utbildning och erfarenhet i allt från byggnadsvård och arkitektur till stilhistoria och färglära.
Vår erfarenhet
Byggfabriken grundades 1997 i Malmö.
Hållbarhet i fokus
Vi strävar efter att vara hållbara i alla led.