Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Även kallad tikkabeslag eller snabelbeslag efter förlaga av Albert Karlsson.
Malmgården i Malmö som har fått ge namn åt skåpregeln, uppfördes åren 1934-35 av byggmästare Eric Sigfrid Persson även kallas funkiskungen. Malmgården är ett av Sveriges mest kända funkishus. När huset invigdes 1934 var det oerhört modernt och ett praktexempel på den moderna tidens boende och komfort. Det fanns t.om en tennisbana på gården.
Skåpregeln kan monteras liggande eller stående och har även förekommit i en blandning som följer hur skåpluckorna sitter.
Att montera knoppar, krokar och lådhandtag är egentligen ingen konst – du behöver bara några få hjälpmedel, nämligen rätt borr och rätt skruv.
Till alla våra knoppar och handtag medföljer rätt sorts träskruv; oftast kullerförsänkt spårskruv i samma material som beslaget. En del knoppar och handtag har genomgående skruv, det vill säga en skruv som går igenom luckan/lådan från baksidan och i beslaget.
Beslag med träskruv
Sätt eller mät ut beslaget där det ska sitta och markera hålen med en blyertspenna.
Förborra lika djupt som skruvens längd med ett borr som är ca 1 mm mindre än skruven. De flesta av våra beslag har 3 mm skruv, alltså förborrar du med en 2 mmborr. Detta är särskilt viktigt om det är ett hårdare material än trä du skruvar i, t.ex MDF.
Skruva i spårskruven med en platt skruvmejsel som passar i spåret. Tänk på att mässingsskruv och förnicklad mässingsskruv är ganska mjuka; se till att du inte drar sönder spåret eller skruven. Skruva i skruven lagom hårt, du behöver inte ta i så att du spricker.
Beslag med genomgående skruv
Märk ut hålet med en blyertspenna.
Den vanligaste skruven för beslag är M4, dvs en 4 mm skruv. Skruven ska gå helt igenom luckan/lådan, borra därför ett hål med en 4 mm borr (eller med samma mm som skruven).
Håll knoppen/beslaget mot utsidan och skruva i skruven i beslaget från insidan.