Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Trycke Pärlrand är en klassisk svensk sekelskiftesmodell som var vanligt förekommande från sent 1800-tal fram till 1920-talet. Utmärkande för trycket är den lilla pärlranden vid den sexkantiga tryckesböjen och det svarta trägreppet.
Förlagan till det trycke Byggfabriken låter tillverka är hämtad från Låsfabriks E A Naesman & Co produktion, trycke Nr 107. Låsfabriks Naesman, senare Låsbolaget, var tillverkare av beslag i Eskilstuna med anor från mitten av 1800-talet. Snarlika modeller tillverkades dock av flera olika mässingsgjuterier i Sverige.
Trycket är avsett för innerdörrar inomhus och monteras med träskruv. Kombineras med nyckelskylt Visby. Det går även att få trycket monterat med lekande rosett Borgholm för genomgående skruv, lämpligt till dörrar med 40-42 mm hål vid låskistan.
Mässingskroppen i trycke Pärlrand är sandgjuten. Det är en traditionell metod som inte förändrats mycket sedan de första originalen tillverkades kring sekelskiftet 1900. Det krävs fortfarande både hantverksskicklighet och känsla när trycke Pärlrand tillverkas än idag vilket man verkligen upplever när man håller handtaget i handen.
Art. nr: 560-106
Kulör: Svart
Material: Trä, Mässing
Ytbehandling: Betsad, Förnicklad
Användning: Innerdörrar, Inomhus
Stilepok: Sekelskifte 1900, 00- och 10-tal, 1920-tal
Obehandlad mässing var dominerande som material för beslag innan sekelskiftet. Sedan kom tekniken med att förnickla mässingen, och det förnicklade blev på modet. Även våra förnicklade beslag är alltså tillverkade i mässing.
Genom att förnickla ett mässingsbeslag blir det blir motståndskraftigt mot oxidering, får en hårdare yta, och blir väldigt lik silver med sin varma glans. Detta ansågs oerhört modernt i takt med att utsmyckning och imitationer av guld och ädla material började anses som gammaldags och opraktiskt. I många hem ägnades mycket tid åt att putsa upp mässingen medan vi idag ofta ser oxideringen som en vacker patina. Den förnicklade mässingen höll sig däremot blank och silverfärgad över tid.
För att förnickla ett mässingsbeslag används en elektrokemisk process där mässingen beläggs med ett tunt lager nickel i ett jonbad som med hjälp av ström gör att nickeln fastnar på beslaget.
Skilja mellan förnicklat och förkromat
Många tycker att det kan vara svårt att skilja mellan krom och förnicklad mässing eftersom de båda har en blank silverfärg och inte sällan förekommer på samma typer av produkter. Men hur kan du se skillnad då? Om du håller ett kromat och ett förnicklat beslag mot varandra så har det förnicklade en varmare färg medan det kromade beslaget har en kallare, blåaktig ton. Detta kan vara bra att ta med sig om beslagen ska sitta precis bredvid varandra.
Tryck i roddarpinnen i den ena tryckeshalvan så långt som möjligt och spänn stoppskruven med den medföljande insexnyckeln.
För igenom roddarpinnen genom låskistan i dörren med stoppskruven neråt. Glöm inte att trä på rosetten/långskylten först.
För på den andra tryckeshalvan genom den andra rosetten/ långskylten på roddarpinnen från andra sidan, så långt det går. Spänn stoppskruven med insexnyckeln. Stoppskruvarna ska sitta på undersidan av trycket.
Så här mäter du
Längden på trycket anges från centrum av roddarpinnen till tryckets yttermått. Med hjälp av det får du en bild av tryckets totala storlek.
Center to Center-måttet (C/C-måttet), är bra att veta så att långskylten passar med låskistans mått. Låskistan sitter inuti dörren och dikterar måttet mellan trycke och nyckelhål eller wc-vred. Ska du använda dig av rosett och nyckelskylt behöver du inte anpassa dig efter detta mått.