PRODUKTER
Bredd | 90 mm |
---|---|
Höjd | 30 mm |
Djup | 30 mm |
Vikt | 53 g |
Mässing är en legering av koppar och zink, och ett material som lämpar sig väl för både gjutning och svarvning. Obehandlad mässing var helt dominerande som material i beslag innan sekelsskiftet, sedan kom tekniken med att förnickla mässingen, och just det förnicklade blev modernt. Även våra förnicklade beslag är alltså tillverkade i mässing.
Det finns en väldigt viktig skillnad mellan våra mässningsbeslag och andra. Alla våra mässingsfärgade beslag är nämligen obehandlade. Detta har fördelen att mässingen oxiderar naturligt med tiden till en vacker, matt guldbrun ton tillsammans med de repor och märken som kan uppstå i denna förhållandevis mjuka metall. Vill du att beslagen ska behålla sin blanka guldnyans går det bra att putsa dem lite då och då. Vill du att beslagen ska oxidera extra snabbt finns det några husmorsknep som fungerar olika effektivt men som påskyndar oxideringsprocessen en smula.
Vad är då behandlade mässingsbeslag? Jo, många tillverkare låter klarlacka sina beslag, ett påfund från 1970-talet. Tanken var att om man lackar beslagen behöver de inte putsas, utan håller sig blanka och fina. Lackade mässingsbeslag slits dock inte lika fördelaktigt då det med tiden slits hål här och där på lacken, och beslagen blir fläckiga och fula. En del beslag kan också ha bara ett överdrag av en mässingsfärgad metall ovanpå en billigare metall som slits ner med tiden.
Därför är vi noga med att alla våra mässingsbeslag ska vara obehandlade och gjutna av massiv mässing.
Monteringen av kroken kommer an på materialet i taket och vilken belastning kroken ska klara. Ska kroken fästas i underlag av trä kan det oftast räcka med att bara förborra och sedan skruva fast skruvstift och lampkrok anpassad till lampans storlek och vikt. Har du ett underlag av gips eller betong behöver du komplettera med lämplig plugg anpassad för underlaget och den belastning kroken ska hålla.
Skruvstiftet går att skruva av och byta till en annan längd. Det medföljande skruvstiftet är av en längre variant då lampkroken är avsedd för större taklampor. Skruvstiftet monteras exempelvis i en takbjälke och går därmed genom puts och gips. Tyngre taklampor bör inte monteras endast genom att borra i takets ytskikt.
Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.
Egen tillverkning
Unikt framtagna produkter efter äldre förlagor.
Kunskap är grunden
Vi har utbildning och erfarenhet i allt från byggnadsvård och arkitektur till stilhistoria och färglära.
Vår erfarenhet
Byggfabriken grundades 1997 i Malmö.
Hållbarhet i fokus
Vi strävar efter att vara hållbara i alla led.